notities 3 Dark side ,Bright side. - Reisverslag uit Shanghai, China van Nico Duijn - WaarBenJij.nu notities 3 Dark side ,Bright side. - Reisverslag uit Shanghai, China van Nico Duijn - WaarBenJij.nu

notities 3 Dark side ,Bright side.

Door: Nico

Blijf op de hoogte en volg Nico

09 November 2006 | China, Shanghai

Uiteraard is niet alles in Shanghai even mooi, goed, en paradijselijk. Al proberen ze dat laatste wel , de Chinezen.
Na m’n bezoek aan Century park in Pudong, kreeg ik het beklemmende gevoel van : Dit is té perfect,ofwel “bloody perfect” . “Long” moest hier erg om lachen, maar volgens mij begreep ze het wel. Long Xiaoxi is een lerares die ik ontmoet heb van de kunst school Shanghai, die zorgt dat m’n platen mooi ingelijst worden. Voor een goede prijs natuurlijk.

Century park is een gebied wat 8 a 9 jaar geleden nog landbouw gebied was. Nu is het een park met 80 (!)
Groene sculpturen, bijzonder kunstig gemaakt. Fontijnen die op muziek dansen, en nog meer van dat soort dingen. Je moet ook 35RMB entree betalen.

Ik ga me steeds meer verbazen over dit soort tegenstellingen van deze metropool . Wat is dit voor volk die aan de ene kant de Perfectie na streeft, maar zo verschrikkelijk veel laat versloffen. Waarom moet een vrouwtje de tegelnaden poetsen van een metrostation, terwijl er zoveel andere viezigheid te vinden is . De details zal ik jullie besparen.
Als ik op een bankje zit aan de boulevard aan de Bund wordt binnen een half uur de prullemand naast me doorzocht door 10 verschillende “afvalverzamelaars” die met z’n tienduizenden of meer met plastic zakken door de stad dwalen. Afval wordt overigens vaak per bakfiets opgehaald. Deze bakken worden vervolgens weer doorzocht door kleinere bakfietsjes. Het lijkt wel of de halve stad aan het recycelen is. Er stond , op die boulevard, zelfs een oud vrouwtje te wachten tot ik mijn flesje water op had. Die hoefde dus niet meer in de afvalbak maar kon ik zo overhandigen.
Overigens; de glazenwassers die ik eergister gefotografeerd heb verdienen niet meer dan 50RMb per dag.( +/-5€ ) Inclusief gevaren geld. Heb het nog nagevraagd bij Wang.

De lucht , smog en stof is ook niet bevorderlijk voor het welzijn van z’n inwoners. Ik drink veel meer water dan gewoonlijk. Begin ook al te rochelen op straat. Vivian heeft huidproblemen; volgens mij komt het van de lucht hier; daarnaast heeft ze diabetes in een beginstadium. Het onregelmatige en hectische bestaan in deze stad doet haar geen goed.(denk ik zo)

Ik zie ook zoveel winkelcentra , waar het personeelsbestand vele malen hoger is dan de klanten die er rondlopen. Hoe houden ze dat toch vol, dat gelaten, dat niksdoen en afwachten. Volgens mij zijn dit ook erfenissen van het communisme.
Vanmorgen vanuit m’n nieuwe onderkomen naar het dichtstbijzijnde park gegaan met de metro; Zhongshan Park. Ik wil daar graag m’n rondjes gaan lopen. In eerste instantie denk je (of hoop je) ; park gebied zal een rustig gebied zijn. Het tegendeel is waar; Subway station Zhongshan park lijkt wel een stad in een stad. Alleen underground al bevind zich een gigantisch winkelcentrum ( waar je dus een kanon kon afschieten) De Changing road die ervoor loopt is zo’n zesbaans weg, waar ze als gekken van stoplicht naar stoplicht jakkeren.

Je kan je natuurlijk afvragen hoe lang dat goed kan blijven gaan. Maar de Chinezen hebben in de loop van de geschiedenis al het nodige meegemaakt, en zijn wellicht gehard. Ik heb het gevoel dat de jonge generatie echt graag een grote stap voorwaarts wil doen , en ook gaat doen. Ik heb al veel intelligentie,
belangstelling en ondernemerschap ontmoet. Wat me in het nieuws is opgevallen is dat China zich op Afrika aan het richten is, vorig weekend was hier een China –Afrika conferentie, en heb op CCTV (Engelstalig) het een en ander gevolgd. Vanmorgen zag ik reisfilmpjes naar Zuid –Afrika op de Tvreclame .
Europa zal de vinger aan de pols moeten houden wat het toerisme betrefd..
Er worden er allerlei “culturele uitwisselingen “ georganiseerd. Zulu;s in Shanghai binnenkort.
( dit is geen grap)
Het park was weer erg leuk. Tai Chi werd beoefend, en er staan nogal wat ouderwets aandoende kermis -attracties. Onder de Rotterdammers onder ons:deed me aan Plaswijck denken van 35 jaar terug.
Eindelijk hoor je ook weer eens vogels. Heb zelfs het idee dat de mussen daar geler zijn dan in Nederland. Morgen ga ik er hardlopend naar toe. (als ik optijd wakker ben.)

• 09 November 2006 - 20:53

Mardi:

zo zie je maar weer. zeer intressant volk de chinesen. wel mooie foto's pap!

morgen heb ik weer rijlessen! :D
    en ben vandaag weer eventjes naar school geweest, toch wel raar om weer terug op school te zijn ;)

kussies xxx
    mardi

• 10 November 2006 - 00:18

Peter:

Konnichiwa Nico-san,
    oh, sorry, je woont nog steeds in China.
    Goh, wat is het toch allemaal herkenbaar wat jij beschrijft. Sjanghai lijkt echt wel heeel veel op Japan. De " efficientie" is niet typisch agv het communisme, maar het is geloof ik normaal in oost-azie.
    Afgelopen dinsdag kwam ik net iets te laat uit de sporthal. Ik kon je niet vinden, dus sloot ik me maar bij een groep aan, toevallig de A-groep. Waw, wat een pittige training! Hou jij je maar conditie maar op peil, we gaan nog eens een keer samen een wedstrijdje lopen in China!
    Groetjes en veel plezier,
    Peter

• 10 November 2006 - 14:17

Loes:

Hee Nico, wat leuk om elke dag te lezen wat voor avonturen je nu weer beleefd hebt! grappig om mee te beleven, de foto's illustreren prachtig je verhaal. Lachen, die wraakactie
    Veel plezier,

Loes

• 10 November 2006 - 15:42

Angelien:

Hallo Nico,

Geweldig zoals je je belevenissen beschrijft. Duizelt het je allemaal nog niet? Af en toe lees ik een verhaal 2x omdat er zoveel in voorkomt. De foto's vind ik ook geweldig. Veel plezier, groetjes, Angelien

• 11 November 2006 - 15:18

Lia:

Hallo Nico,

Wat leuk om al zo veel verhalen van je te krijgen. En prachtige foto's. Wat een land zeg. Ik kan me voorstellen dat je van de ene in de andere verbazing valt. Gelukkig heb je tijd om alles op in je te laten werken.

En over fantastische ervaringen gesproken. Ik ben net terug uit NYC. Het was geweldig!! OK de marathon was, na 35 km, ook pijn lijden maar dat hoort erbij, toch? Ik mail je snel met het hele verhaal.

Lia