More Scribbles
Door: Nico
Blijf op de hoogte en volg Nico
16 Februari 2007 | China, Peking
Ik heb al een voorproefje gehad van het Chinese Nieuwjaar, dat over een aantal dagen hier losbarst. Een gezellig etentje bij Xiaoxi thuis,met een aantal vrienden. Zelfgemaakte dumpling; we moesten gewoon meehelpen, en chinese wijn maken het geheel compleet.
Een Zweed, Amerikaan, Hollander en 2 Chinesen , hebben alvast getoast op het Nieuwjaar, en het "Lentefestival" wat aaneensluitend gevierd word. De meeste Chinezen zijn een hele week vrij, maar er zijn er ook die er 3 of 4 weken op uit trekken. Gewoonte hier in China is dat de familie tijdens het Lente festival bij elkaar komt. Dat betekent dat praktisch het hele land "op drift" is , en met name Shanghai aardig leeg loopt. De treinen en vliegtuigen zitten vol zoniet overvol met mensen, op weg naar familie, waarschijnlijk de hele komende week. Veel kleinere winkels en restaurants zullen gesloten zijn. Vrijdag de 16e zal het vuurwerk losbarsten, en gaat een aantal dagen door. Ik ben benieuwd .
Het Chinese bijgeloof kent geen grenzen; het is natuurlijk ook gewoon een groot land.
Enkele voorbeelden. Soms worden er grote gebouwen neer gezet met een uitsparing of groot gat ertussen; dit is om de boze geesten door te laten. (in mijn gebouw zit geen gat.)
Maar het meest frappante maakte ik onlangs mee, tijdens een etentje. Gewoonlijk wordt een klaargemaakte vis in zijn geheel opgedient , waarna de deelnemers er met hun stokjes stukjes vis van afplukken. Toen de bovenkant kaal was, vroeg ik aan m'n buurman, een Engelsman, om de vis om te draaien, om de andere kant te gaan bewerken. Dat mag dus niet; de vis omdraaien, je moet gewoon met de stokjes eronder . Dit "omdraaien" brengt ongeluk voor de vissers; als dat zou gebeuren, bestaat de kans de ze in slecht weer terechtkomen en de bootjes omslaan. Tja, dat wou ik niet op m'n geweten hebben.
Inmiddels ben ik verhuisd, en zit op een 14e verdieping op een klein kwartier loopafstand van m'n oude adres. Als de zon schijnt, zet iemand zijn vogels buiten bij de ingang, of eigenlijk hangen de kooitjes in een boom. Het is een parkieten soort die kan praten. Dus toen ik hier ruim een week geleden de boel kwam inspecteren , hoorde ik plotseling "Nie Hau, hi hi.' Terwijl ik niemand zag . dat was een vreemde gewaarwording. Nu is dat een ook een gewoonte hier in Shanghai, dat vogelbezitters hun vogelkooitjes meenemen naar stukjes groen, of parken, zodat de gevederde vrienden met elkaar kunnen praten. Vooral in Zhongshang park, waar ik nog regelmatig doorheen hol, geeft dat een heel leuk effect al dat gekwetter ergens in het midden van het park.
Omdat ik nu wat verder aan het rennen ben , heb ik ook het ChangFeng park gevonden. Dit heeft een groot binnenmeer, een zee aquarium en een basin voor een dolfijnen show. Wederom een prachtig park, met veel beelden, gebouwtjes, en podia. Een ander klein park hier vlakbij heeft een rondje van bijna 400meter, maar ook veel zijpaadjes, ook leuk.
Inmiddels heb ik een fiets gekocht. In een groot Chinees warenhuis dacht ik een koopje te hebben van nog geen 23€. Maar goedkoop is natuurlijk duurkoop, in 2 dagen is ie al 3 x gerepareerd. Trappers gebroken, de as stuk, en het zadel en stuur moesten hoger. Nu heb je in bijna elke straat kleine fietsenmaker bedrijfjes. Soms plaatsen van 2 x 2 meter. Het meeste werk gebeurd gewoon op de stoep.
Dus voor 10 a 50 cent ofzo, is een reparatie zo gefixd, en je word direct geholpen. Er zit er 1 aan de overkant van dit complex. Maar in de kelder van deze flat, zit ook een klus-chinees. Ik denk dag en nacht. Hij heeft mijn zadel even opgehoogd. Maar voor de lange afstand is dit fietsje niet geschikt. Je kan je wel vrijer bewegen door de straten van Shanghai; automobilisten hebben meer respect voor fietsers dan wandelaars, en voor de dagelijkse korte afstanden naar winkels en metro is het wel makkelijk.
Mijn volgende verslag zal wel over het Chinese nieuwjaar gaan. Vanavond heeft m'n nieuwe roomate ons uitgenodigd voor een "festival etentje" . Zeer attent van 'm dat wel, alleen hij heeft niks gereserveerd dus het zal dringen worden.
Vuurwerk kopen is hier ook een openbaring. Ik heb al verscheidene mobiele vuurwerk winkels gezien. Tijdelijke verkoop "containers" volgestouwd met vuurwerk. Ondenkbaar bij ons, gezien de veiligheid. De tienduizendklappers, in Holland verboden, zijn hier erg populair engoedkoop, 10 x goedkoper schat ik zo in. En als je geluk hebt vind je een goedkoop adresje op straat.
Ik ga oordoppen zoeken.
Gong Xi Fa Cai ( happy chinese lunar year)
Tot later,
Nico
Ik ga oordoppen zoeken.
Gong Xi Fa Cai ( happy chinese lunar year)
Tot later,
Nico
16 Februari 2007 - 11:08
Mardi:
Heey Daddy'o!!
klinkt goed ;) Gelukkig Chinees Nieuwjaar!! spreek je snel weer op msn ;)
heel veel kussies
xxxx
mardi -
18 Februari 2007 - 13:16
Sander:
Hoi Niek!
Wat leuk al die wetenswaardigheden over die eigenaardige Chinezen. Je moet inderdaad wat vaker een foto van jezelf plaatsen. Je komt blijkbaar veel op feestjes, vraag daar maar of ze er een nemen. Hier is het nieuwjaar al geweest maar zitten we aan 't eind van de kabinetsformatie. En de verkiezingen voor de Provincie komen er al weer aan. Dat is voor mij het feest, de andere helft van Nederland is carnaval aan het vieren. Maar ja, daar heb ik nu weer niet zoveel mee.
Groetjes, Sander