Notities 5 Jing 'an district ,meer omgeving

Door: Nico

Blijf op de hoogte en volg Nico

13 November 2006 | China, Peking

Chinezen zijn volgens mij dol op beelschermen. In m’n Hotel had ik 2 TV’s, hier in het appartement ook 2 toestellen, huiskamer en de slaapkamer van Wang. Een winkel met een beetje reputatie heeft een TV of beeldschermpje . Maar ook hier beneden in de lifthal is een beeldscherm die reclame uitzend, alle metro stations, in de metro wagens en ook sommige taxi’s zijn uitgerust met een groot of klein beeldscherm waar reclame boodschappen vertoond worden, of instructiefilmpjes wat te doen bij calamiteiten . Op de Huangpu river vaart een boot met een gigantisch beeldscherm, die reclames en film aankondigingen vertoont. In het weekend gaan de Chinezen er echt even voor zitten. Bij navraag vertelde Viv mij dat deze Chinese “advertising” company een beursgang op de Nasdaq heeft gedaan voor vele miljoenen.
Nog een economisch feitje: Phillips heeft het hier goed gedaan; bijna alle TV’s zijn van Phillips, wel “made in China” of course.

Zaterdag 11-11 was een “ special day” voor de Chinezen volgens Wang. Al om 8.15 werd er plotselling vuurwerk ontstoken hier beneden in de wijk. Dat zijn dan wel meteen van die 1000- 2000 klappers. Kijken ze hier niet van op.
Heb het geknal nog enkele malen gehoord in de stad. Had iets met een “lucky day” om te trouwen te maken, later zagen we een trouwauto met bloemen en begreep ik de connectie.
We reden naar de Carrefours, de van orgine Franse supermarkt keten , Wat Albert Heyn niet gelukt is , is deze Franse keten wel gelukt. 6 Gigantische winkels in Shanghai, en ik was nog wel bij de kleinste. 3 Verdiepingen, food en non food. Vooral de Food is een belevenis apart voor niet chinezen, zeker als je er voor het eerst komt.
De vers afdeling beslaat minstens de helft van de ruimte. De meest uiteenlopend zaken die ik werkelijk nog nooit gezien had zoals gebakken eendehuid, eendekoppen (schijnt dat ze alleen de nek opeten) veel levende vissen , die ternauwernood de bak uit proberen te springen. Half levende krabbetjes, als soeppakketjes aan elkaar gebonden. Zee-fruit ( een koraal achtig iets), dat potentie verhogend zou werken. Had er nog wel een halve dag rond willen lopen. M’n koelkast komt in ieder geval een beetje voller, maar dan met zakjes sla, Chinese melk, Japans bier, Jus d’orange, en natuurlijk een pakje Edammer kaas.

Wang zou nog voor koffie zorgen, via een vriend die in die handel zit. Maar Zaterdag heb ik een coffee shop gevonden, hier niet ver vandaan , die ook gratis bezorgd! Meteen even uitgeprobeerd vanmorgen , en ja hoor, na 10 minuten werd er een beker dubbele expresso afgeleverd in een keurig tasje met suiker en roer lepel erbij. €1,60 , en ga me bijna schuldig voelen. Chinezen nemen overigens geen fooien aan.
Dat gebruik kennen ze eigenlijk niet. Heb ik ook geen moeite mee.

Ook bij de Carrefours aan personeel geen gebrek. Zo had ik van de non food nodig een burolampje en een beter hoofdkussen..Zodra je wat uit staat te zoeken staan er 2 of 3 bediendes in de buurt die je bij kunnen staan. Met Wang als tolk natuurlijk. Thuisgekomen bleek dat de lamp het niet deed. Ruilen dus. Je krijgt dan bij de info balie een soort geel plastic lootje, waarna je de winkel weer in mag. Pakt een andere lamp. Vervolgens bij de kassa’s komt een hele grote bewaak-chinees in driedelig pak dat gele lootje controleren, en moeten we ons duidelijk aan de bewakings camera presenteren. Vermoedelijk zitten enkele Chinezen op een beeldscherm ( natuurlijk! )mee te kijken of er geen corruptie in het spel is. Bij de info balie even gekeken of de lamp het deed.
Voorbeelden van overbodig personeel te over. Zoals straatvegers die niks opvegen maar verplaatsen. In het midden van de highway, wordt het gietijzeren hekje gepoetst door een man of zes. Gewapend met een oranje pion naast zich ( het verkeer raast er vlak langs) en ieder 1 poets doekje. Gezien de stof en smog in deze stad is dit nutteloos werk, dunkt me.
China kent geen werkloosheidsuitkeringen. Die overvloed aan personeelsbestanden zijn eigenlijk verkapte uitkeringen. Stel je voor dat de overheid hier voor moest zorgen zou dat weldra niet mee op te brengen zijn. AOW uitkeringen kent China wel , maar zijn erg klein en volgens Viv 1/10 dan wat zij per maand verdiend. Chinezen moeten zelf voor hun oude dag sparen, en rekenen erop dat hun kind een bepaalde zorg op zich neemt.
Op 1 van de foto’s zitten mannen langs de kant van een straat (soms met een vrouw in de buurt) met een bordje voor zich. Ik vermoedde in eerste instantie dat het werkzoekende zijn. Ik was redelijk warm. Volgens Viv zijn dit “decoraters” , dat betekent zodra er in een wijk een nieuw appartementen complex wordt opgeleverd en de eerste bewoners arriveren, bieden zij hun diensten aan om de vloer en de wanden te decoreren. Een goedkope manier van selfpresentation, wel tijdrovend natuurlijk.

Tot later, Nico

• 13 November 2006 - 09:02

Niels:

hey pap,

leuk verhaal weer ik lees ze echt allemaal zodra ik er tijd voor heb.
    ik heb vandaag een rustig dagje ik ga met een aantal klasgenoten naar een beachvolleybal toernooi om mee te doen. je moet van school aan een aantal activiteiten meedoen. dus vandaar dit.

blijf schrijven want dan weet ik weer hoe t daar aan toe gaat.

kus en groet Niels

• 13 November 2006 - 09:07

Niels:

correctie op me vorige bericht ik heb al je verhalen al gelezen.

• 13 November 2006 - 14:50

Suus:

Hee Niek,

Goh, wat een kompleet andere wereld, zeg, unbelievable. Maar wel fantastisch om dat een keer mee te maken. Het is wel erg leuk om je avonturen te lezen. Heel veel succes nog verder en tot lezens weer.
    Suus

• 13 November 2006 - 15:11

Willem.:

Hallo Niek,

Nog bedankt voor je telefoontje van zondag. Thuis doet mijn ADSL het nog niet helemaal goed, maar vanaf mijn werkplek kan ik ook af en toe je site bekijken. Mooie foto's !
    Ben je al in de oude "Europese" wijken geweest, je weet waar scenes uit "empire of the sun" zijn opgenomen.

Groet, Willem.

• 13 November 2006 - 17:55

Oscar:

Wat een informatie allemaal. Je komt zeker ogen en oren tekort om dit allemaal in je op te nemen. Het is allemaal heel leuk om te lezen hoe het daar met je gaat. Heel veel succes daar!

P.S. Ik mis tot nu toe wel één ding, namelijk een korte duurloop!

Groeten Oscar van Just Run

• 14 November 2006 - 09:51

Sander:

Hoi Niek!
    Die fietsenmakers spelen Chinees schaak, waarschijnlijk de voorloper van ons schaakspel. Ik heb ´t ook thuis. N.a.v. die decorators: hoe gaat ´t met ´t zoeken naar werk? Daar lees ik niks over.
    Liefs, Sander