Scribbles: losse notities
Door: Nico
Blijf op de hoogte en volg Nico
08 December 2006 | China, Peking
Daily uit de weekendeditie. In October van dit jaar is er een wet aangenomen dat weerkundigen die foute voorspellingen doen, juridisch vervolgd kunnen worden. Het is me duidelijk dat ze dus wat voorzichtiger zijn geworden in hun voorspellingen.
Neemt niet weg dat ik mijn appartement op de 22e verdieping steenkoud vind; voor mij is het al anderhalve week winter en heb de verwarming op m’n kamer aan zodra ik thuis ben. Een airco met afstandsbediening, display in het Chinees natuurlijk. Een week geleden heeft Wang me het een beetje uitgelegd. Heb de bediening op “heat” laten zetten, en daar staat ie nu nog op, blijft voorlopig wel zo. M’n kamer ligt op het zuidoosten, dus wel een ochtendzonnetje de laatste paar dagen. Het is dan ook onbewolkt, heerlijk weer om te wandelen of te lopen. Maar ik word wel wakker van de kou ’s nachts of vroeg in de ochtend. Toch een extra deken aanschaffen. Het lijkt of ze de herfst hebben overgeslagen. Een maand geleden was het nog boven de 20 graden, 2 weken later daalde dat zo’n 13 a 14 graden, nu is het weer een graad of 10-12. Wanneer de wind uit het westen komt , lijkt het alsof we meer last van de smog hebben. Had de indruk dat behalve de mistige aanblik buiten , er ook een afwijkenden lucht rondhing op een bepaalde morgen.
Hier vlakbij aan de overkant is een nieuwe supermarkt geopend, ziet er keurig uit allemaal. Marmer op de vloer, en alles behoorlijk overzichtelijk. Toen ik er even een kijkje nam, kwam even later de eigenaar van de zaak op me af om zich voor te stellen. Hij was ook wel eens in Nederland geweest, en wilde graag weten wat ik voor speciaals zocht. “Dutch cheese” vroeg ik, maar dat was toch teveel van het goede. Is nog steeds lastig te krijgen. Alleen 1x gelukt bij de Carrefours.
Van de week een pakketje papieren naar Holland moeten versturen . Heb daarvoor TNT gebruikt, op de account van Long Xiaoxi. Het pakketje wordt dan netjes opgehaald door iemand . Maar dat duurde nogal, dus heb ik weer een lange theemiddag achter de rug. Een kennis van Long uit Zambia kwam ook op de thee. Dit is een student medicijnen. Wel interresant ; hij zit op de Fujan university waar militaire “hospikken” worden opgeleid. Omdat China met Afrika nogal wat verdragen aan het afsluiten is, mag deze aankomende dokter in China gratis studeren. Maar het regime op de campus liegt er niet om. Overal camera bewaking,tot in de badkamer aan toe,en elke avond voor 10 uur thuis zijn. Bezoek van Chinese vrienden op de kamer is ook verboden. Had wel een beetje medelijden met’m en begreep ook wel dat hij last van heimwee heeft, zeker in deze vooral voor Afrikanen, koude periode,.
Bij wijze van proef heb ik vorige week 7 foto’s laten printen en framen op een soort hardboard in zwart wit. Resultaat is redelijk.
Had het adres van “Printing house” gevonden op internet, en bleek niet al te ver uit de buurt te liggen.Een klein uur wandelen met goed weer vind ik niet zo’n ramp. Leuke wandeling naar French quarter overigens. Soms lastig om de goede zaakjes uit te zoeken. Hier moest ook een buurman uit een kantoor aan te pas komen om te tolken. Ik heb 1 van de foto’s in de gallery “Art4u” achtergelaten, de mooiste natuurlijk. Was al belangstelling voor volgens Long.
Hier schuin aan de overkant loop ik regelmatig langs een heel klein winkeltje,wat op een fotoshop lijkt. Er staat wat apparatuur, en er hangen wat foto’s en plaatjes aan de muur. Onder de Chinese tekens op het uithangbord staat “eye movement”. Ik heb Feng gevraagd om de volgende ochtend eens voor me te tolken, en na te gaan wat ze kunnen. Voor de zekerheid had ik m’n USB stick (mp3speler) bij me, met 3 bewerkte foto’s . Nadat ik een jongen de 3 plaatjes op de computer had laten zien en wat vertaalwerk van Feng, liepen we het zaakje uit, om vervolgens een paar meter verder langs het trottoir een trap naar boven te nemen. Boven aangekomen kwamen we in een behoorlijk grote , oude ruimte, onderverdeeld in zaaltjes , kamertjes, kantoortjes en werkplaatsen waar een dozijn Chinezen aan het werk zijn met beeldbewerking, drukken, printen etc. een soort walhalla dus voor m’n plannen. Ze waren daar bezig met folders oa.voor McDonalds, Burger King. Met bepaalde fotobewerkings programma’s (Adobe) was ik getuige hoe ze de broodjes op een plaatje er nog lekkerder uit laten zien. In een grote ruimte stonden een stuk of 8 grote printers voor posters, bilboards ed. En toen kwam er een foto van mij uitrollen: 90 x 40 cm alle drie. Voor een kostenplaatje van €8,50 ben ik 3 mooie platen rijker. Ga nu nadenken wat ik ermee ga doen. In de gallery vinden ze het mooi, en ik laat ze door Long inlijsten.
Nog steeds gebeuren er bijzondere dingen hier in de buurt. Ontploffende handkarren bijvoorbeeld. Een paar chinezen staan op een handkar iets te roosteren. Ik liep aan de overkant, maar de knal was behoorlijk, de vlammen kwamen eruit. Maar ze wisten paniek te voorkomen, en later op de avond waren ze gewoon nog operationeel. Even verderop bij het Warenhuis van Jing an temple, is de kerstversiering al een weekje klaar. Je weet niet wat je ziet. Mocht wat kosten (zie foto’s). Binnen in het warenhuis is het nog steeds lekker stil.
Heb eigenlijk nog geen idee hoe de chinezen Kerst vieren. De flat hier is volgezet met Kerststerren. Vlaggetjes langs de kant van de inrit, met reclame erop , denk ik. Het is ook hier 1 groot commercieel festijn. Begin deze week had zelfs m’n kleine Italiaanse eethuisje ook al kertsversiering en liepen de dames al met een kerstmuts op (4dec.) Ze gaan er blijkbaar vanuit dat wij dat leuk vinden, en het hele jaar naar dit soort momenten hunkeren.
Heb tijdens de lange theemiddag (5dec.) wel het verhaal van St.Nicolaas de bisschop uit Myra uitgelegd aan een Chinees en een Afrikaan. Vonden ze toch leuker dan het kerstverhaal. Zegt de Chinezen toch heel weinig volgens mij , het kerstverhaal. Nee, de Chinezen kijken nu al uit naar 18 Januari. Kunnen ze de hele dag met vuurwerk spelen. Met andere woorden; ’s avonds breekt de Hel los, en gaat de gansche nacht door hier. Iedereen doet het; vuurwerk afsteken.
Hoewel het vele malen goedkoper is dan in Nederland, gaat er toch voor miljoenen zoniet een miljard de lucht in hier. De regering heeft geprobeerd het in te dammen al deze overlast,vervuiling en verspilling; maar dat lukt nooit want dan zou 90% van de natie doodongelukkig worden. Ook het vuurwerk gebruik beschouwt het hele land als een oer-traditie van China , en dat zal ook wel zo blijven.
tot later,
Nico
08 December 2006 - 14:48
Martin :
Nice photo's Nico - now try with Macromedia FW.
By the way 5 dec. doesn't even connect in most of Europe - sort of Dutchie / Spanish thing.
Keep it up. -
11 December 2006 - 12:02
Angelien:
Hi Nico,
Je verhalen blijven leuk. Je kunt er straks een heel boek van maken. Ik moest je de groetjes doen van je tante Lenie en oom Piet van de Berg. Zij wonen bij mij tegenover en ik was even bij ze op de koffie. Vertelde ze over een neef die vroeger bakker was en nu naar China was verhuisd. Kwartje viel snel. Wereld blijft klein.
Groetjes, Angelien -
14 December 2006 - 11:04
Niels:
Hey pap,
Wat grappig dat je de weerkundigen bij wijze van spreken kan aanklagen. :D:D:P:P Moeten we ook invoeren voor Piet Paulisma :P
Leuk trouwens dat je fotografie wat belangstelling krijgt. Ik vond trouwens die lijstjes ook erg mooi ik weet al een mooi plekje voor ze. en je eigengemaakte foto's die je laatst mailde waren ook erug goed.
keep up the good work!
groet Niels -
20 December 2006 - 11:44
Marc VdC:
Die ontploffende handkar is hoe Chinezen popcorn maken (geen grap). Smaakt best goed, probeer het maar eens. -
20 December 2006 - 13:52
Nico:
Klopt Marc, ik heb het later bij een andere gezien. een soort gesloten ketel,waar de mais in gaat, word afgesloten verhit door een open vuurtje. Blijkbaar zonder veiligheidsventiel.
Ik loop er toch liever met een boogje omheen.