Notities 20, Yangzhou, Jiangsu province.
Door: Nico
Blijf op de hoogte en volg Nico
23 Maart 2007 | China, Peking
Yangzhou is een van de 200 miljoenen steden van China, aan de rivier de Yangzhe river en een kanaal. Zo'n 300 kilometer ten noordwesten van Shanghai, en 100 km boven Nanjing.
De fabrieken die we vertegenwoordigen voor de "Buyone" tradinggroup, liggen in de Jiangsu province. Hier komen Mark en Eric vandaan, de initiatief nemers van deze trading group. Ik ben sinds kort 2 dagen actief op hun kantoor, en ben van de ene op de andere dag "senior sales manager Europe.".
In totaal hebben we 6 fabrieken /workshops bezocht, en nog een technisch buro , een overkoepelend orgaan voor alle PVC fabrieken in de omgeving. Omdat dit onderhoud uitsluitend in het Chinees was,2 uur lang aan het eind van de middag , had ik nogal wat moeite m'n ogen open te houden op een gegeven moment.
Maandagochtend op tijd naar het Shanghai South station, waar zich ook een groot busterminal bevind. Met Ms.Wing, m'n collega van kantoor om 9.30 afgesproken. Ik was er ruim op tijd. Die ochtend was ik behoorlijk verkouden, en had een slechte nacht achter de rug. Maar de ochtend zon ,en een portie vers fruit maakte weer veel goed. De busrit van 4 uur , met een 20 minuten pauze ertussen, was redelijk comfortabel. Er werd zelfs een DVD vertoond: Independence day, met Will Smith. Chinees ondertiteld.
Marc en Eric, en de vrouw van Eric waren al in Yangzhou, en haalde ons van het busstation. Eric had een Honda accord gehuurd, die reeds volledig was uitgewoond. De kofferbak ging niet open, de alarmlichten gingen plotseling aan, waarna ze niet meer uitgingen. En de "reverse" maakte een geluid van een zinkende Titanic. Maar dat mocht de pret niet drukken.
Eerst onze spullen in het Hotel gebracht, daarna richting de Tandenborstelfabriek. Deze fabriek, die 300.000 bortstels per week kan produceren, is goed voor 1/3 van de wereld produktie tandenborstels, wordt me verteld. Elk gewenst model en merk kan hier gemaakt worden. Op de werkvloer zie je voornamelijk vrouwen. Het is opvallend netjes, en alles lijkt goed georganiseerd. Veel apparaten en machines zijn halfautomatisch, waardoor er ook veel handwerk verricht moet worden.
Yangzhou is ook weer een moderne stad, met brede avenues, en lijkt ruimer van opzet dan Shanghai. Maar zodra je het modernere centrum verlaat kom je weer paard en/ of ezel-wagens tegen, en met name op het platteland wordt je in de tijd teruggezet. Opvallend is de vervuiling van het groen langs de wegen en bij de huizen. Afval slingert her en der rond, de slootjes en poeltjes zien er vies uit met afval erin. Dinsdag waren we buiten de stad, op het platteland. Eric en Mark komen daar ook vandaan; plattelandsjongens , eigenlijk. Dinsdagmiddag hebben we de lunch gebruikt bij de ouders van Eric, in een typisch "farmers-house" : een "U" vormig huis met een binnenplaats. Rechts van het erfje, eerst het washok/badkamer/ toilet , dan de keuken met oa een open vuurplek, dan de eetkamer; dit is de grootste ruimte, dan een zitkamer met TV en waar spelletjes gespeeld worden. Hierboven , links van het erf, 2 slaapkamers.Het ziet er al met al best leuk uit, maar lijkt me in de winter nogal koud. De lunch, bereid door de vader van Eric, was erg goed, maar veel te veel natuurlijk. Ik moest uiteraard alle gerechten een keer proeven. Het is voor hun bijzonder een Westerling als gast te hebben, ik heb ook niet al te veel geweigerd en zat die middag behoorlijk vol. De meeste gerechten had ik de avond ervoor al gezien of gegeten. Ik moest natuurlijk meteen al de eerste avond alle, of in ieder geval veel Jiangsu specialiteiten leren kennen. Ook in China kent elke provincie zijn specialiteiten. Wat me het meest is bij gebleven zijn de kleine gebakken visjes die ze hier in z'n geheel opeten.
Dinsdag hebben we de rubberfabriek bezocht, waar heetwater flessen gemaakt worden; een begrafenis kisten werkplaats,: de Yangzhou Lacquercarving showroom en museum, en als laatst de hats &caps fabriek.
Verassend was de Begrafenis kisten werkplaats. In China mag niemand begraven worden. Deze puntgave kisten worden geexporteerd naar de USA en Israel, en sinds kort naar Italie.
De kostprijs is verbluffend laag en de kwaliteit ziet er zeer goed uit. Ook deze fabriek gaat uitbreiden en zoekt meer afzet in Europa.
Wat betrefd de Lacquercarving; dit is chinese traditionele kunst van lak, jade,en edelstenen. Ook de verkoop hiervan , komt op m'n nieuwe website, binnenkort.
Op de foto's zie je enkele fabrieken en werkplaatsen waar niet gewerkt wordt: het was nog vakantie week ivm Chinese Nieuwjaar. Sommige provincies zoals hier,hebben 2 weken vrij.
De Honda accord heeft het uitgehouden tot Dinsdagavond, gelukkig. In de middag kwamen we op een heel smal weggetje , op weg naar Mark z'n huis. Ze vonden dat ik ook die even moest zien. Omdat er halverwege een berg zand op het smalle weggetje lag, moest er een uitwijkings manoeuvre gemaakt worden wat verkeerd uitpakte, en de voor bumper viel eraf. Veel bekijks van de buurtbewoners, en oma schept het zand even opzij.
Met de bumper achterin de kofferbak, die vandaag wel open kon, op weg naar een reparateur. Na een paar keer gevraagd te hebben waar dat kon, kwamen we bij een soort schuurtje langs de weg, met een kleine betonnen brug ervoor. 1 man was aan het werk, 2 stonden te kijken. Ook een heel normaal verschijnsel in China. Maar na een half uurtje hing de bumper er weer perfect onder. Kosten: een kleine 2 €.
Tijdens het wachten heb ik een paar leuke plaatjes gemaakt van een kooiker, ofwel een "eendendrijver" die een troep (Peking) eenden vakkundig een drukke verkeersweg liet oversteken.
Woensdag morgen weer naar Shanghai, met de bus. Mark en Eric waren er ook bij . Ze kwamen bijna te laat. De Honda had die morgen geen zin, en te weinig brandstof, ze hadden dus wat oponthoud, maar waren precies op tijd voor de bus van half 11.
Een nuttige reis naar Yangzhou, zeker. "t Is belangrijk om te weten waar de produkten vandaan komen, en voor toekomstige contacten is het belangrijk dat ze in ieder geval je gezicht gezien hebben.
Netwerken, daar gaat het om hier in China.
Het zoeken naar klanten is begonnen.
Bij de foto's een paar van de chinese barber, een andere. Ik moest een keer goed geschoren worden, en ach, voor 50 eurocent ben ik weer een ervaring rijker.
Tot later,
Nico
Netwerken, daar gaat het om hier in China.
Het zoeken naar klanten is begonnen.
Tot later,
Nico